Het geheime wapen van de winnaars

Maurine Ricour en Wazo De Rouck zijn niet enkel een (loop)koppel, maar ook onze winnaars van de 50km van vorig jaar. Dit triatlonduo geeft ons nog enkele ultieme tips prijs om tip top aan de start te verschijnen van de MannekenPisTrail.

& Jullie hebben vorig jaar allebei de 50km meegedaan. Wat is jullie het meeste bijgebleven?

Maurine: “Ik heb lang getwijfeld tussen de 35km en de 50km, maar dacht: ‘kom, we doen direct de langste afstand’. Qua uitdaging kan dat wel tellen. Wat me vooral is bijgebleven, is de Steengroeve. Die vond ik geweldig. Nadien volgde de Bosberg. Dat zorgde er wel voor dat het best zwaar werd, vooral omdat we toen al heel wat kilometers achter de rug hadden. Op een bepaald moment liep ik ook helemaal alleen. Ik begon soms te twijfelen of ik wel nog in de goede richting aan het lopen was, gelukkig was alles goed uitgepijld en kwam ik al snel een volgend pijltje tegen om zo mijn weg te vervolgen (lacht).”

Wazo: “Dat klopt. De laatste 15km voelden het zwaarst aan. Maar het was super om die 50km te kunnen lopen, dé hoofdafstand op de MannekenPisTrail, en dat bovendien in eigen streek. De voorgaande edities had ik telkens de kortere afstanden gedaan, dus het was hoog tijd om de uitdaging aan te gaan en die 50km eens uit te proberen.”

Maurine: “Jezelf blijven uitdagen, is belangrijk. Als ik aan een wedstrijd meedoe, dan leg ik de lat direct hoog. Pas op, al zijn de 15 en 35km van de MannekenPisTrail zeker ook niet te onderschatten.”

“Kijk tijdens het lopen niet te veel op je horloge, maar geniet van de prachtige omgeving!” – Maurine

& Hoe ziet jullie voorbereiding er uit in aanloop naar een trail?

Maurine: “Voor we ons inschrijven en onze voorbereiding starten, zorgen we er uiteraard voor dat we weten waar we aan beginnen. Onbezonnen aan een trail van 50km beginnen, zou niet goed komen.”

Wazo: “Ik zorgde ervoor dat ik in de weken ervoor wel minstens één lange duurloop had gedaan, om de kilometers al wat in de benen te hebben. We wisselden onze looptrainingen ook regelmatig af met fietstrainingen.”

& En hoe zit het met eten?

Wazo: “We zorgen ervoor dat we altijd voldoende eten in de dagen voor een wedstrijd.”

Maurine: “Genoeg eiwitten en koolhydraten stapelen. Verstandig eten is de boodschap, zodat je sterk voor de dag kan komen.”

Wazo: “De ochtend van de wedstrijd eten we het liefst pannenkoeken.”

& Heb je nog enkele tips voor tijdens het lopen?

Wazo: “Doseren is de ultieme tip, want de laatste kilometers wegen het zwaarste door. Je moet zorgen dat je na de Steengroeve nog reserve in de tank hebt. Ik had vorig jaar geen drinken of eten bij en liep van bevoorrading naar bevoorrading. Hoewel er zeker en vast voldoende bevoorradingen zijn, was zonder drinken of eten aan zo’n lange afstand beginnen, niet mijn slimste idee (lacht). Soms is het dertig à veertig minuten lopen naar een bevoorrading, terwijl je eigenlijk om het kwartier iets naar binnen zou moeten spelen, zeker wanneer het warm is.”

Maurine: “Mijn tip is dat je tijdens het lopen vooral moet genieten van de prachtige omgeving. Je hoeft niet de hele tijd bezig te zijn met het aantal kilometers of met andere statistieken. Neem de omgeving in je op en geniet van de sfeer. De mensen aan de bevoorradingen en de seingevers zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft.”

Wazo: “De juiste schoenen en kousen zijn ook wel belangrijk.”

Maurine: “En daarnaast: zeker je teennagels knippen de dag ervoor zodat je voeten het tijdens het lopen overleven (lacht).”

Dit vind je misschien ook leuk...